Dobrý den,

od 3. března 2022 Muzeum Nové Strašecí pořádá výstavu s názvem „Zvířata na pranýři“, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci s Českým nadačním fondem pro vydru Třeboň a Přírodovědeckým muzeem Národního muzea v Praze. Hlavním naším cílem je podnítit diskuzi a zprostředkovat aktuální poznatky o konfliktních druzích volně žijících živočichů nacházejících se na pomyslné „černé listině“ rybářů, farmářů, zemědělců, myslivců a lesníků. 


Výstava pojednává o vybraných druzích zvířat nacházejících se „v mlýnských kamenech“ mezi hospodářskými zájmy a zájmy ochrany přírody. Obsahuje informace o příčinách a dopadech výskytu vydry, kormoránů, norka amerického, bobra, vlka, rysa, medvěda a losa na našem území. Jedná se o druhy, které jsou na našem území původní (s výjimkou norka amerického), ale v minulosti byly vyhubeny nebo se na našem území vyskytovaly jen výjimečně (bobr, vlk, rys, medvěd, los) nebo jen na určitých územích a v malém počtu (vydra, kormorán). Kvůli výskytu těchto druhů vzniká napětí, protože některé druhy jsou chráněné (např., rys, vydra, los,…), některé jsou zavlečené a invazně se šíří (norek americký) a některé jsou zcela novým fenoménem (početná zimující hejna kormoránů).
V současnosti se tyto druhy do naší přírody opět rozšířily a příčinou konfliktů se stávají škody (případně obavy ze škod), které tyto druhy způsobují (na rybách, domácích zvířatech, včelínech, plodinách, hrázích aj.). 
Naším záměrem je osvětou a vzděláváním zmírnit toto napětí a přispět k hledání kompromisních řešení konfliktů a následné toleranci. Výstavu rovněž vhodně doplňují přednášky Klubu cesty za poznáním pojednávající o Přítomnosti a budoucnosti světa přírody a člověka. 
Výstava „Zvířata na pranýři“ je velice výpravná, s množstvím fotografií od profesionálních fotografů a spoustou úžasných vycpanin. 

Výstava „Zvířata na pranýři“ je velice výpravná, s množstvím fotografií od profesionálních fotografů a spoustou úžasných vycpanin. 




Překladač

Aktuální fotokurzy a rekvalifikace

Černo-bílá fotografia + fotokomora

Černo-bílá fotografia + fotokomora

Černobílá fotografie, fotokomora. 2 dny.

Cena: 12.500,-Kč
Termín: 1.1.70

Více informací
Cestou krajem Oty Pavla - 3 osoby

Cestou krajem Oty Pavla - 3 osoby

Workshop v CHKO.

Cena: 1.400,-Kč/osoba
Termín: 17.7.18

Více informací

SANCO, spol. s.r.o., 
Poradenská a konzultační společnost založena roku 1993.

IČ: 47550929, 
DIČ:CZ 47550929
U Pily 944, 27351 Unhošť
Mobil:00420 602 365 700

Poradenská činnost : 
www.miroslavsanytrak.cz
mirek(zavináč)miroslavsanytrak.cz

Akreditace MŠMT ČR
www.fotokurzyrekvalifikace.cz
info(zavináč)fotokurzyrekvalifikace.cz

 



Partneři

JOOBLE
Svaz českých fotografů
Časopis FotoVideo
FITES
ADK
Photostudio
Bonsai-dnes.cz/
Eizo
Wellnessbook.eu