Letní pohoda v červencovém FotoVideo

Autorem černobílé fotografie na obálce je Stanko Abadžič, jehož výstavu můžete shlédnout v průběhu července v centru Prahy. Více se o tomto skvělém fotografovi a jeho fotografickém putování dozvíte uvnitř vydání.

Ostatně, celá první část červencového FotoVideo se vyznačuje černobílou klasikou, tedy fotografiemi, které asi na Instagramu zase tak často neuvidíte. Čím to je, že fotografové (a asi hlavně nefotografové…) lajkují hlavně ty hodně barevné, výrazné snímky? Tímto vztahem k fotografickým příběhům a jejich barevnému vyjádření se ale budeme zabývat až v dalších vydáních našeho časopisu.

Šéfredaktor hned v úvodníku a určitě i na základě čerstvých zážitků ze setkání fotoklubů píše: „Množství foto a video akcí, které bychom chtěli a měli navštěvovat a u kterých nějakým způsobem coby FotoVideo a soutěž Fotograf roku asistujeme, se od konce zimy geometrickou řadou množí a mě z toho jde hlava kolem. Nechci vypadat vychloubačně, ale těch pozvánek mám až do listopadu už na stole a v počítači opravdu kupu. Občas se sejdou dvě či tři akce v jeden den a o víkendech raději nemluvě. Jak to vše zvládnout? To je otázka klasicky hamletovská.

Píšete mi, ptáte se, radíte, voláme si, diskutujeme a já jsem šťastný. Šťastný z toho, že se nejen zase po těch letech zlověstného ticha něco děje, ale z toho krásného pocitu, že se lidé potkávají, hovoří spolu, baví se, soutěží, vymýšlejí nové věci, krásné akce a hlavně tvoří! Tvoří vedle svých fotografií a videí také nádherné a nezapomenutelné a hlavně reálně (na virtuální!) lidské kontakty.“

1

Je to tak, nedávno se zúčastnil výborně zorganizovaného vyhodnocení Moravskoslezského mapového okruhu, a proto se jím zabývá a chválí nejen v úvodníku, ale i v naší rubrice Z fotoklubů. Je fajn, že se fotografové setkávají a řeší nejen techniku a použité objektivy, ale i témata a žánry, na které se občas trochu zapomíná.

Žánrově vám doporučujeme nejdříve prohlédnout výsledky Street na stranách 90–97 a pak se hned vrhnout na tři zajímavá následující témata soutěže Fotograf roku. Z Techniky si můžete v tomto vydání vybrat například hned z několika poměrně rozsáhlých a podrobných testů objektivů.

Je toho zase opravdu hodně, co jsme vám do červencového vydání „navařili“. Věříme, že vás zaujme nejen převážně černobílá inspirativní část, ale i hodně barevná (třeba ta Austrálie?) praktické část, o soutěžení a technických článcích nemluvě!

Tak hezké počtení a nezapomeňte si nás předplatit, ušetříte a budete stále s námi!

Pokud jedete na dovolenou, vezměte si nás sebou! To vám vám přeje Rudolf Stáhlich a celý tým FotoVideo a www.ifotovideo.cz

Víte, jaké je další soutěžní téma 23. ročníku soutěže Fotograf roku?

KAPLE, KOSTELY, KŘÍŽOVÉ CESTY … červenec je pro toto téma ideální! Uzávěrka: 31. červenec 2023

Architektura duševní a historická. Církev formovala naši společnost a je doposud součástí našich životů, byť se její role již změnila. Majestátnost chrámů a kostelů, krása malých kapliček i křížů je téma, které si zaslouží naší fotografickou pozornost. Podívejte se pro inspiraci do soutěžní galerie tohoto krásného tématu. Je tam už krásných fotografií přímo požehnaně:  http://fotografroku.ifotovideo.cz/galerie.php?theme=297

A něco pro vás z obsahu červencového vydání? Například:

FotoUdálost

Photo London – Rekordní akce s Martinem Parrem

Výstava

Cities – Stanko Abadžič – Ve své milované Praze

Osobnost

Bratr Karel Šimon OP – Cesty Páně jsou nevyzpytatelné

Rozhovor

Little Shao – Předvídání nepředvídatelného

Analogová škola

Pentax – Jeho inovativní přístup k fotografii

Jak se fotí

Michal Krause – Co si vyfotíte v Austrálii?

Test novinek

Fujifilm X-S20 – Jakub Cejpek + Fujinon XF 8 mm f/3,5 R WR

Knihy a speciální hrací karty jako dárky k celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo!

Pojedete do přírody? Vyberte si poukázku v hodnotě 1000 Kč od společnosti BUSHMAN a nakupte si výbavu. Nově jsme přidali skvělou paměťovou kartu Kingston a knihu, kterou věnovala Liberecká škola fotografie a grafiky. Velkým hitem je software ZONER a poukaz na zdarma stahování z Ulož.to! Můžete si ale jako bonus k předplatnému zadarmo nechat vyčistit čip u foťáku, nebo si vyberete UV filtry Tamron, poukázku na Canon workshop! Nebo třeba některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro? A jako novinku máme nádhernou knihu Michala Broučka – PACHAMAMA a také velmi zajímavé a unikátní karty Laowa. Vybírejte a neváhejte. Objednání předplatného FotoVideo je stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech.

Vybírejte si i na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 50 % jeho normální, prodejní ceny, kterou jsme museli zvýšit. To už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.




Překladač

Aktuální fotokurzy a rekvalifikace

Rekvalifikace

Rekvalifikace "Fotoreportér" + 2 dny v Itálii

Pouze 2 osoby v kurzu

Cena: Cena včetně ubytování a dopravy autobusem.
Termín: 17.7.18

Více informací
Asistentka-sekretářka.

Asistentka-sekretářka.

Kombinované dálkové studium a osobním koučinkem.

Cena: 12.000,-Kč
Termín: 1.1.70

Více informací

SANCO, spol. s.r.o., 
Poradenská a konzultační společnost založena roku 1993.

IČ: 47550929, 
DIČ:CZ 47550929
U Pily 944, 27351 Unhošť
Mobil:00420 602 365 700

Poradenská činnost : 
www.miroslavsanytrak.cz
mirek(zavináč)miroslavsanytrak.cz

Akreditace MŠMT ČR
www.fotokurzyrekvalifikace.cz
info(zavináč)fotokurzyrekvalifikace.cz

 



Partneři

Eizo
ADK
Wellnessbook.eu
Bonsai-dnes.cz/
Svaz českých fotografů
JOOBLE
Photostudio
Časopis FotoVideo
FITES